INFORMACIJE

srijeda, 14. ožujka 2012.

Vrste sistema koje instaliramo

Mi instaliramo različite distribucije Linux-a prilagođene vašim potrebama. Linux je samo jezgra operativnog sistema. Ali to je jezgra mnogo mnogo jača i stabilnija od Windows-ovih, Linux je u textualnom okruženju u stanju raditi stvari koje Windows tek od nedavno ikako može sa prozorima raditi.
E sad na tu jezgru kad dodamo grafičko okruženje, razne programe za sve i svašta i to sve zapakujemo dobijemo distribuciju Linux-a. Zavisno od želja korisnika, firme i potreba razvilo se jako mnogo distribucija od kojih svaka ima svoju namjenu. Većina ih je općenite namjene i može se koristiti u više svrha.

Pošto linux MOŽE pokrenuti SVE programe neophodne za svakodnevni rad običnog korisnika , taj glavni set programa dolazi u skoro svakoj distribuciji i on uključuje internet preglednik, Office paket, razne programe za multimediju, grafiku i internet i slično. Pored standardnih programa na Linux-u zavisno od potreba instaliraju se specifični programi specifične namjene pa npr. postoje distribucije za multimediju na kojima se nalaze svi potrebni programi za rad sa multimedijom(editovanje muzike i filmova, razni programi za muzičke instrumente, prof. podešivači zvuka itd.), zatim postoje distribucije za škole koje dolaze sa setom aplikacija za škole, pa distribucije za pojedine religije npr. Islamska distribucija uključuje program za čitanje Kur'ana, hadisa, takvim, arapski harfovi i slično.

Mi se bavimo Linux-om već dugi niz godina i možemo za vas napraviti distribuciju po vašoj želji. Dovoljno je da nam kažete vaše zahtjeve , želje i potrebe u vezi programa , izgleda i ponašanja sistema i mi ćemo to sastaviti i poslati vam. Ukoliko vam mi ne instaliramo već samo pošaljemo DVD onda je cijena upola manja tj. 20KM. Napominjem da ovako dobivate kompletan operativni sistem sa svim programima koje trebate (nakon instalacije neće biti potrebno da išta više instalirate), i to vam može trajati sve dok vam ne dosadi jer Linux ima puno veći vijek trajanja, neće vam se desiti da nakon nekog vremena uspori kao Windows(Osim ako je problem neke druge prirode poput kvarenja hardwera i slično). Nakon što prođe godina, pa dvije , pa i deset... vaš sistem će i dalje biti validan i licenciran, možete ga instalirati na koliko god hoćete računara besplatno , kada to preračunate sa cijenom licence Windows-a i Office-a vrlo brzo dobivate cifru uštede od preko više desetina hiljada maraka.

Kada mi pregledamo sistem na kojem se radi konverzija onda pokušavamo da napravimo što sličniji sistem sa što sličnijim programima i okruženjem. Skup BESPLATNIH programa koje možete instalirati na Linux-u je OGROMAN i može zadovoljiti potrebe skoro svih korisnika. Jedina granica u kreiranju instalacije je veličina od 4GB, ali vjerujte da skoro sve aplikacije kad bi instalirali koje možete zamisliti na Linux-u mogu stati u tih 4GB kada se kompresovane snime tako da ne morate paziti na to ograničenje.Postoje naravno aplikacije koje su većih dimenzija ali one se jako rijetko koriste i obično su to neke igrice.

Da sumiramo:

  • Instalirati ćemo sve šta želite, a šta je dostupno da se može instalirati.
  • To uključuje posebne setove programa namijenjene kao npr. za rad sa multimedijom, za grafički dizajn, za programiranje, za izučavanje vjerskih nauka(sve poznatije vjere dolaze u obzir), za osnovce, srednjoškolce i studente, za djevojke(ružičasti izgled sa raznim programima namijenjenim ženama), za ljubitelje igara itd itd itd.... šta god vi želite mi ćemo to pokušati napraviti.
  • Svi paketi uključuju preglednike interneta(Za facebook, mail, stranice itd...), Office paket(alt. Word, Excel isl.), MSN programi, programi za gledanje filmova, slušanje muzike, rezanje DVD-ova,crtanje, printanje, download, igranje(set igrica) i slično.
  • Moguće je instalirati i popularne programe poput Skype-a, Google Earth, MSN i drugi...



Nema komentara:

Objavi komentar