INFORMACIJE

srijeda, 14. ožujka 2012.

Zašto Linux

U martu 2012. godine u Bosni i Hercegovini inspekcija je krenula da provjerava licenciranost softvera u svim firmama. Način na koji je sve to izvedeno je smiješno i glupo jer je došlo skoro bez ikakvog ranijeg upozorenja ili akcijske prodaje licenci kao što je to bilo u susjednim zemljama. Tako su se firme mogle spremiti i kupiti nedostajuće licence, a ovako se samo može uništit i ovo malo ekonomije. Druga stvar je standard u BiH koji je puno niži od evropskog i teško da firme mogu osigurati da plate hiljadu konvertibilnih maraka za programe na jednom računaru (Windows oko 300 KM i Office oko 700 KM) , a još ako rade u nekom profesionalnom alatu tipa Photoshop ,AutoCAD, Visual Studio i slično, morati će izdvojiti nekoliko hiljada KM.
Zato smo mi pokrenuli akciju prebacivanja softwera na alternativni besplatni sistem baziran na Linux jezgri. Ovaj operativni sistem vam omogućava da radite skoro sve što ste mogli raditi u Windows-ima , a nekad čak i više i brže nego ste to radili u Windows-ima.
Linux operativni sistem ima svoje prednosti i mane u odnosu na Windows, navest ćemo neke od njih:
PREDNOSTI:
  • OTPORAN NA VIRUSE, Ovaj sistem je skoro nemoguće zaraziti virusom, tako da vam antivirus  i ne treba.
  • BESPLATAN je, mi naplaćujmo samo usluge kreiranja specifične distribucije, instaliranja iste , podešavanje postojećih Windows programa i održavanje, nakon što vam jednom instaliramo Linux, vi NEĆETE MORATI VIŠE NIKAD KUPOVATI LICENCU jer je Linux sam po sebi BESPLATAN.
  • Zaboravite na drajvere, u svakoj Linux jezgri dođu drajveri za skoro sve što imate na računaru, od grafičke do printera, jedno što možda neće raditi su neki novi ili nepoznati uređaji koji nisu pravljeni po standardima.
  • Programi su BESPLATNI, na svakoj instalaciji Linux-a pronaći ćete mnogo programa za skoro sve što vam može zatrebati na računaru i što je najbolje, svi su BESPLATNI. U ovo se ubraja i paket programa LibreOffice koji je jako dobra alternativa Microsoft Office paketu. LibreOffice Writer može otvarati Word-ove dokumente, a Calc može ovratati Excel-ove.
  • Možete mijenjati izgled okruženja kako god želite, a imate i jako mnogo 2D i 3D efekata koje možete koristiti.
  • Linux NE USPORAVA vremenom kao Windows, zbog različitog načina spremanja dokumenata Linux fajl sistem se ne fragmentuje vremenom pa vam se neće desiti da je nakon pola godine usporio toliko da za svaku operaciju morate čekati pola sata i na kraju još ga morate formatirat da bi se ubrzao. U Linux-u toga nema, uvijek radi kao i prvi put (osim baš u nekim ekstremnim slučajevima).
MANE(KOJE SU VEĆINOM PREVAZIĐENE):
  • Nekompatibilnost sa Windows-ovim programima. Ova mana je skoro u cijelosti prevaziđena sa programom WINE koji služi za pokretanje programa sa Windows-a na Linux-u. Nekad je teško konfigurisati pojedine programe da se pokreću na Linux-u ali po našem iskustvu rijetki su programi koje nismo uspjeli da pokrenemo. Čak i dosta 3D igrica mogu se pokrenuti preko ovog programa na Linux-u. Spisak programa i igrica koje rade na Linux-u možete pogledati na ovoj stranici: www.winehq.org
  • Drajveri, za linux ne postoje drajveri kao za Windows-e , ali vam oni većinom neće ni trebati , sve što je potrebno za normalan rad uglavnom radi na Linux-u.
MANE(KOJE NISU PREVAZIĐENE):
  • Mislim da ih više nema, ako i ima nisu vrijedne pomena :)
ZAŠTO ONDA SVI NE KORISTE LINUX UMJESTO WINDOWS-A?

Pa najviše zbog monopola Microsoft-a čiji proizvodi su na tržištu više od oko 20 godina i Windowsi su bili na skoro svakom kućnom računaru u vrijeme kad je Linux tek bio u fazi nastajanja. (Veći dio EX-YU se ne sjeća informatike tog perioda zbog rata...). Tako je stvorio prednost u broju programa, napravio svoj Office koji je postao standard itd itd... a u nas je sve to bilo besplatno jer nije bilo kontrole piratstva, a vjerovatno su i oni namjerno pustili da svi postanu ovisni o Windows operativnom sistemu i da se sve njihove aplikacije pokreću na Windowsu i onda da traže kupovanje licence... koju će većina kupiti jer sada više skoro da nema izbora, jedini drugi i dugoročan izbor je prelazak na Linux , te prelazak sa razvojnih okruženja za Windows na one koji su multiplatformski. 
Drugi razlog zašto još uvijek ima Windows-a je i taj da više igrica radi na Windows-ima, ali i to bi se uskoro moglo promijeniti zbog kontrole piratstva, pa tako nećete moći kupiti na pijaci piratsku igricu , a ako skinete sa interneta onda interpol prati vašu IP adresu i zna da ste skinuli igricu... takav se slučaj desio u Hrvatskoj i čovjek je kažnjen jer je skinuo nekoliko filmova da bi ih pregledao, ne da bi ih ilegalno prodavao...
Mislim da će nakon prolaska inspekcije kroz gradove broj korisnika Linux-a drastično porasti , a tako i broj korisnika besplatnih uredskih paketa poput LibreOffice-a , a kad se to desi i kad se omasovi korištenje LibreOffice-a onda se može bez problema i ikakvih nelagoda preći sa Windows-a na Linux.

Pogledajte stručni rad na temu "Linux za običnog korisnika" za više informacija o prednostima i manama Linux-a , posebno pogledajte dugački spisak prednosti linuxa na ovoj stranici, klikom na svaku dobivate detaljno objašnjenje.

Nema komentara:

Objavi komentar