INFORMACIJE

petak, 16. ožujka 2012.

Kako Linux može biti BESPLATAN?

Za razliku od velikih kompanija koje prave programe samo da bi zaradili, veliki dio programera svijeta radi volonterski (bez ikakve naknade ili za poneku donaciju) i prave programe koji su besplatni i koje vi možete mijenjati kako hoćete. Vremenom je broj ovakvih programa narastao do takve mjere da sada imate besplatan program za skoro svaku namjenu. Besplatni programi ponekad imaju manje mogučnosti od onih koje prave velike kompanije , ali u večini slučajeva te napredne opcije vam NIKAD neće zatrebati, tako da bez problema možete koristiti besplatni. Ako i dalje ne vjerujete pogledajte članak sa Wikipedije na bosanskom:http://bs.wikipedia.org/wiki/Linux
Ove besplatne programe je čak ZABRANJENO prodavati, može se samo naplaćivati usluge koje se vežu za njega. Zato mi NAGLAŠAVAMO da naplaćujemo usluge kreiranja prilagođene verzije , materijala, vremena koje smo potrošili na to, usluge instaliranja na vaš sistem, i održavanja. SVE ovo i vi možete uraditi, ako vam je mrsko , platite nam i mi ćemo to uraditi za vas.
Kada instalirate ovakav sistem INSPEKCIJA SIGURNO NE MOŽE DA VAS KAZNI ni zašta u vezi licence jer je licenca ovih programa BESPLATNA.
Koja je razlika između cijena plaćanja Windows-a i naših usluga pročitajte na ovom LINKU.


NE ZNAČI DA SVE ŠTO JE SKUPO  DA JE I DOBRO, U ŽIVOTU SU OBIČNO NAJVRIJEDNIJE STVARI UPRAVO ONE BESPLATNE!!!!
Ovo je naučno dokazano :)

2 komentara:

  1. Imam malu firmu sa 5 računara intersuje me koliko bi me koštalo da mi sve zamijenite kako bih izbjegao kaznu insplekcije a koliko bi me koštalo da platim licencu za windonws i programe koje već imam u tih 5 kompjutera?Hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve zavisi od toga koje aplikacije koristite u svom radu. Ukoliko koristite samo aplikacije iz Microsoft Office-a (Word, Excel...) onda bi vas prelazak na linux za 5 računara koštao 150KM. Da bi licencirali Windows i Office treba vam oko 700-1000 KM po računaru, pogledajte cjenovnik Imteca: http://mp.imtec.ba/ArtikliMalGrid.aspx (Posto ste firma ne gledajte "Home" pakete koji su malo jeftiniji)
    I to su u tom cjenovniku OEM licence, tj. važe samo kad se kupi nov računar, ako vi kupujete za već postojeci računar cijena je još veća.
    Znaci:
    Linux 30 x 5 = 150KM
    Windows 800 x 5 = 4000KM

    Ako vam još šta nije jasno slobodno pitajte.

    OdgovoriIzbriši